Handyfloor Dryback leggen: Ondergrond voorbereiden

  • Leverdag kiezen
    Eenvoudig plannen
  • Teveel vloer retour
    Zorgeloos bestellen

Ondergrond voorbereiden

  • Elke ondergrond moet glad en vormvast zijn en moet goed schoongemaakt en droog zijn. Zorg ervoor dat oneffenheden op de ondergrond niet groter zijn dan 2mm gemeten over een breedte van 200 cm.


  • Klik op de ondergrond die u heeft om te zien welke voorbereidingen u moet treffen.

Cementdek- / beton- / anhydrietvloer

Als uw cementdek-/ beton-/anhydrietvloer pas is geïnstalleerd, adviseren wij u een vochttest uit te voeren om te bekijken of uw ondergrond voldoende droog is. Indien uw ondergrond niet volledig glad is adviseren wij u deze te egaliseren.
Vochttest

Stap 1
Plak een vuilniszak rondom af op de ondergrond.

Stap 2
Wacht 24 uur.

Stap 3
Bekijk het resultaat. Bij condensvorming op de vuilniszak is uw ondergrond nog niet volledig droog. Indien de vuilniszak droog is, is uw ondergrond klaar om uw vloer op te leggen.

Tip!
De gemiddelde droogtijd van een nieuwe cementdek-, beton of anhydrietvloer is 1 cm per week.

Tegel- / marmervloer

Scheuren, gaten en voegen kunnen na enige tijd doortekenen in uw Handyfloor. Wij adviseren u de voegen op te vullen met een voegenvuller. Indien de vloer onregelmatig is adviseren wij u deze te egaliseren. Vervolgens raden we u aan om de ondergrond te ontvetten met vloerontvetter.


Laminaat / parket / houtenvloer

Als u uw pvc-vloer direct op dit type vloer legt, kunnen er na verloop van tijd naden ontstaan in uw nieuwe vloer vanwege werking van de ondervloer. Wij adviseren deze vloer eruit te halen of een Handyfloor ondervloer te gebruiken. Indien uw ondergrond niet volledig vlak is adviseren wij u deze uit te vlakken met spaanplaat. Gebruik 8 mm spaanplaat door deze vol te verlijmen of te schroeven in een raster van 20 bij 20 cm op uw ondervloer. Laat altijd 10 mm ruimte tussen de spaanplaten en de muren, kozijnen, verwarmingsbuizen, etcetera. De uitgevlakte vloer moet namelijk licht kunnen uitzetten. Eventuele hoogteverschillen tussen de spaanplaten dient u weg te schuren.


Linoleum / vinyl / pvc vloer

Als u een linoleumvloer, vinylvloer of pvc-vloer heeft hoeft u geen extra voorbereidingen meer te treffen. Let er wel op dat de ondergrond blijvend droog en vormvast is en dat de ondergrond voordat u de vloer gaat leggen zuiver, stofvrij en glad is.


Fermacell platen

Indien uw fermacell vloer niet volledig vlak is adviseren wij u de oneffenheden weg te schuren en kieren op te vullen.


Kurkvloer

Als u een kurkvloer heeft hoeft u geen extra voorbereidingen meer te treffen. Let er wel op dat de ondergrond blijvend droog en vormvast is en dat de ondergrond voordat u de vloer gaat leggen zuiver, stofvrij en glad is.


Tapijt

Verwijder het tapijt. Zorg dat er geen lijmresten zichtbaar zijn voordat u de vloer gaat leggen.


Siergrindvloer

Als u een siergrindvloer heeft hoeft u geen extra voorbereidingen meer te treffen. Let er wel op dat de ondergrond blijvend droog en vormvast is en dat de ondergrond voordat u de vloer gaat leggen zuiver, stofvrij en glad is.


Epoxyvloer

Als u een epoxyvloer heeft hoeft u geen extra voorbereidingen meer te treffen. Let er wel op dat de ondergrond blijvend droog en vormvast is en dat de ondergrond voordat u de vloer gaat leggen zuiver, stofvrij en glad is.


Egaliseren

Stap 1
De ondergrond moet schoon, droog en vrij zijn van scheuren en ontkistingmiddel.

Stap 2
Voeg 1 zak egaliseermiddel aan de mengkuip toe.

Stap 3
Zet de menger aan op een laag toerental.

Stap 4
Voeg 7 liter koud leidingwater toe aan de mengkuip, terwijl je de inhoud rustig mengt.

Stap 5
Blijf mixen totdat alle luchtbellen en klonten uit het mengsel zijn verdwenen.

Stap 6
Loop naar de verste hoek in de ruimte. Giet een deel van het egaliseermiddel uit.

Stap 7
Strijk het egaliseermiddel uit met een egalinekam.

Stap 8
Giet egaline en strijk het uit totdat de volledige ondergrond bedekt is.

Stap 9
Wacht totdat de egaline helemaal droog is. Nu mag je weer over de ondergrond heen lopen.