Handyfloor Dryback leggen

  • Leverdag kiezen
    Eenvoudig plannen
  • Teveel vloer retour
    Zorgeloos bestellen

Dryback pvc vloeren


Pvc-dryback-vloeren zijn pvc-vloeren die met de “droge rug” in een speciaal lijmbad geplaatst worden. Deze vloeren worden meestal geadviseerd voor ruimtes die intensief gebruikt worden, zoals winkelpanden, kantoorpanden en appartementsgebouwen. De toplagen variëren tussen de 0.3 en 0.55 mm. Pvc-dryback-vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, zijn geluiddempend en zijn bestand tegen vocht.

Er zijn twee manieren om pvc-dryback-vloeren te leggen. U kunt de vloer op de ondergrond verlijmen. We raden aan de pvc-dryback-vloer door een professional te laten verlijmen. De tweede manier kunt u ook gemakkelijk zelf uitvoeren. Daarvoor legt u eerst de speciale Handyfloor Adherent-ondervloer op de ondergrond, haalt de zelfklevende stickerlaag eraf en plakt de droge dryback-stroken vast op de ondervloer. Dit is erg gemakkelijk en de vloer is op deze manier gemakkelijk te demonteren.

Door de geringe dikte zijn de stroken op maat te maken met een hobbymes. U hoeft alleen een lijn te trekken met een hobbymes, waarna u de strook zonder moeite op de juiste plek breekt. Voordat u begint moet de vloer zo egaal mogelijk zijn.

Belangrijk

1
Handyfloor pvc-dryback is geschikt voor huishoudelijk gebruik en projectmatig gebruik.

2
Bewaar de dozen in nette stappels en plat op een vlakke en stevige ondergrond. Sla de dozen nooit op in een vochtige omgeving of een ruimte die kouder is dan 2ºC of warmer is dan 40ºC.

3
Dryback vloeren kunnen gebruikt worden met traditionele vloerverwarming en -koeling op waterbasis. Elektrische vloerverwarming wordt afgeraden, tenzij het systeem in minimaal 9 mm geschikte egalisatie is ingebed.

4
In zones die blootgesteld zijn aan overmatige hitte van 45ºC of meer (bv. Volledig beglaasde veranda’s op de zonnekant) moet de vloer worden gemonteerd met lijm die bestand is tegen hoge temperaturen. Het is vooral belangrijk dat de temperatuur in veranda’s voor, tijdens en 72 uur na de montage constant blijft tussen 18ºC en 27ºC. Daarnaast is het aangeraden om de vensters te verduisteren om rechtstreeks intens zonlicht te vermijden. Vraag aanvullend advies betreffende goedgekeurde lijmen voor uw land. De aanbevelingen kunnen per land of per continent verschillen wegens de samenstelling van de lijm, plaatselijke klimaatomstandigheden en nationale installatieregels.

Voorbereidingen

1
Handyfloor pvc dryback vloeren mag uitsluitend worden aangebracht op een blijvend droge, zuivere, stofvrije, harde, vormvaste en volledig gladde ondergrond. Kijk voor de vereiste voorbereidingen voor uw ondergrond onder 'Ondergrond voorbereiden'.

2
Controleer of de verpakkingen hetzelfde fabricatienummer hebben.

3
Pak de stroken uit de verpakking. Laat ze gedurende 24 uur in de ruimte van installatie op kamertemperatuur (min. 18°C, max. 27°C) acclimatiseren. Zorg tijdens het leggen voor een minimale kamertemperatuur van 18°C.
Indien u vloerverwarming heeft, deze 48 uur voor het leggen, tijdens het leggen en 48 uur na het leggen uitzetten (let wel op dat temperatuur niet onder de 15°C zakt). 24 uur na de installatie dient de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk te worden verhoogd in stappen van 5°C per dag tot de standaardtemperatuur wordt bereikt (max 27°C).

4
Indien u vloerkoeling heeft, mag de aanvoertemperatuur van het koelwater niet worden verlaagd tot onder de dauwpunttemperatuur. Dit kan de vloer namelijk beschadigen.

5
Nadat de vloer geïnstalleerd is, moet deze gedurende 72 uur beschermd worden tegen zwaar voetverkeer. Zorg er ook voor dat de vloer tijdens deze 72 uur niet in contact komt met schoonmaakwater.

6
Zorg dat u over een meetlat, winkelhaak, potlood, handroller, stanleymes en een roller van minstens 50 kg beschikt.

Leginstructies - Adherent Ondervloer

Stap 1
Bepaal de installatierichting van de vloer. Bereken hoe de verdeling van de planken of tegels over de breedte en/of lengte van de ruimte zal zijn en markeer een 100% rechte lijn op de vloer.

Stap 2
Leg de ondervloer haaks op de richting van de planken. Plaats de ondervloer tegen elkaar en houdt rekening met de afstand van de wanden (minimaal 5 mm).

Stap 3
Trek het schutvel van de ondervloer af. Leg op deze klevende kant de planken of tegels.

Adherent ondervloer

Leginstructies - Verlijmen

Stap 1
Bepaal de installatierichting van de vloer. Bereken hoe de verdeling van de planken of tegels over de breedte en/of lengte van de ruimte zal zijn en markeer een 100% rechte lijn op de vloer.

Stap 2
Markeer een tweede lijn om een sectie te creëren (bv. 5 rijen breed) en vervolgens deze sectie met het juiste type lijm in te lijmen. Raadpleeg voor het gebruik de instructies van de fabrikant.

Stap 3
Verdeel de juiste hoeveelheid lijm gelijkmatig over de dekvloer en laat hem aandrogen totdat hij zijn initiële hechtsterkte bereikt. Raadpleeg de specificaties van de lijm die u gebruikt voor het hechten van pvc-vloerbekleding voor meer informatie.

Stap 4
Leg de planken of tegels, rekening houdend met de richting van de pijlen op de achterkant, in de afgestreken lijm zodat de lijm zich volledig aan de achterzijde hecht.

Stap 5
Snijd de planken of tegels vrij van spanning tegen de muur of plint.

Stap 6
Zorg ervoor dat u niet meer lijm uitstrijkt dan u met de gegeven werktijd aankunt.

Stap 7
Om volledig contact tussen de tegel of plank en de lijm te garanderen, druk onmiddellijk elke plank of tegel met een wrijfblok of handroller aan.

Stap 8
Verwijder overtollige lijm met een vochtige doek.

Stap 9
Rol elke sectie met een roller van ten minste 50 kg onmiddellijk na de installatie aan. Rol tijdens de werktijd van de lijm meerdere keren en in verschillende richtingen.

Stap 10
Herhaal stappen 3 tot 9 totdat de volledige installatie compleet is.

Leginstructies verlijmen

Lange zijde inkorten

Lange zijde inkorten

Stap 1
Meet de afstand van de laatst gelegde strook tot aan de wand. Doe dit vanaf allebei de hoeken van de strook.

Stap 2
Teken de gemeten lengtes over op de te leggen strook. Gebruik de niet af te snijden zijde als basis om vanuit te meten.

Stap 3
Snijd de bovenste laag van de strook in met een stanleymes. Knak de strook om.

Stap 4
Plaats de ingekorte strook tegen de reeds geplakte stroken waarbij de gesneden zijde tegen de wand komt te liggen.

Korte zijde inkorten

Stap 1
Leg de strook in tegengestelde legrichting op de plaats waar hij moet komen te liggen. Deze strook overlapt deels de strook van de vorige baan.

Stap 2
Teken de te snijden strook af op de bovenzijde van de strook. Doe dit ter hoogte van de rand van de laatst gelegde strook.

Stap 3
Snijd de bovenste laag van de strook in met een stanleymes. Knak de strook om.

Stap 4
Plaats de ingekorte strook tegen de andere stroken zodat de gesneden zijde tegen de wand komt te liggen.

Korte zijde inkorten

Onregelmatige stukken

Onregelmatige stukken

Stap 1
Schets de vorm van de te leggen strook op een kladblaadje.

Stap 2
Meet de gedeeltes die uitgesneden moeten worden op en schrijf het op het kladblaadje.

Stap 3
Teken met een potlood de uit te snijden vorm op de strook.

Stap 4
Snijd of knip het geheel uit met een stanleymes of multifunctionele schaar.

Stap 5
Pas de strook op de plek waar de strook moet komen te liggen. Past het geheel goed, plak de strook dan op zijn plaats.

Onderhoud

1
Een juiste schoonloopzone (bv. een deurmat) is sterk aanbevolen. Een schoonloopzone kan de vervuiling van de vloer met wel 70% terugschroeven. Goed onderhouden entreematten kunnen schurende materialen door voetverkeer verwijderen en de hoeveelheid water die wordt overgebracht verminderen. Reinig de entreematten regelmatig voor optimaal resultaat. Plaats echter geen matten met een rubberen backing, rubberen meubelpoten en zwenkwielen, aangezien deze permanente vlekken kunnen achterlaten.

2
Verwijder onmiddellijk morsvlekken van de vloer om permanente vlekken te voorkomen.

3
Na het schoonmaken van de vloer moet deze binnen 1 tot 2 minuten droog zijn zodat er geen water met schoonmaakmiddel en vuil op de vloer achterblijft.

4
Plaats hard nylon beschermpads, speciaal voor pvc vloeren, van een goede kwaliteit onder de poten van stoelen en tafels. Beschermdoppen onder meubilair dienen gebruikt te worden om schade door schuring te voorkomen.

Onderhoud